Drupal Content Management System (CMS)

Beheer uw website van A tot Z op een gebruiksvriendelijke wijze!


Wat is Drupal?

Drupal (een fonetische vorm van het Nederlandse woord "druppel") is een gratis Open Source content management system (CMS) waarmee op een eenvoudige manier krachtige en veelzijdige websites gebouwd kunnen worden zonder technische voorkennis van de eindgebruiker.

De populariteit van Drupal is door de jaren heen gestegen. Van juli 2007 tot juni 2008 werd Drupal meer dan 1,4 miljoen keer gedownload van de website Drupal.org. Een grote gemeenschap draagt inmiddels bij aan de ontwikkeling van Drupal. Het systeem is oorspronkelijk ontwikkeld door de Belg(!!) Dries Buytaert als een bulletin board system. Het werd in 2001 een opensourceproject. Drupal is de Engelse schrijfwijze van de Engelse uitspraak van het Nederlandse woord "druppel", wat op zijn beurt in het Engels weer "drop" is. De naam komt van de inmiddels niet meer actieve website Drop.org. Buytaert wilde de site eigenlijk "dorp" noemen, als verwijzing naar het bulletin board system als gemeenschap, maar hij maakte een typefout bij het controleren van de domeinnaam en vond dat het zo beter klonk.

In de Open Source CMS Award 2007 wint Drupal de "2007 Overall Open Source CMS Award". Het wedstrijdreglement bepaalt dat een software slechts in één categorie eerste kan worden. In andere categorieën eindigt Drupal tweede, zoals "Best PHP Open Source CMS" (na Joomla!) en "Best Open Source Social Networking CMS" (na WordPress). In 2008 is Drupal eerste geworden in twee categorieën: 'Open Source CMS Award Winner' en 'Best PHP Based Open Source CMS'. In tegenstelling tot in 2007, was het in 2008 mogelijk twee prijzen te winnen. In 2009 won Drupal zowel in de 'Hall Of Fame' als de prijs voor 'Best Open Source PHP Content Management System'. Ook in 2009 won Drupal (voor de derde keer op rij) een Webware 100 Award in de categorie Social & Publishing. In oktober 2009 heeft het Witte Huis bekendgemaakt dat het Drupal zal gaan gebruiken bij de herbouw van zijn website.

Op de website van de uitvinder van Drupal, Dries Buytaert vindt u een indrukwekkend overzicht van internationale websites die met Drupal zijn gerealiseerd.


De Voordelen?

  • Open source, dus een volledig gratis CMS.
  • Er kan zeer veel functionaliteit worden toegevoegd door middel van de beschikbare duizenden additionele modules die ontwikkeld zijn. U kunt eenvoudig beginnen en Drupal kan met uw bedrijf mee ontwikkelen.
  • Watts Webdesign kan via maatwerk modules ontwikkelen voor iedere gewenste toepassing.
  • De vormgeving en de inhoud zijn volledig gescheiden waardoor iedere lay-out mogelijk is.
  • Search Engine Optimized! Google en Drupal websites zijn goede vrienden als het op indexatie aankomt en zullen daardoor zorgen voor hogere posities in de Google zoekresultaten.
  • Super veilig! Als zelfs het Witte Huis met Drupal werkt hoeft het geen betoog dat Drupal een superveilige CMS is.

Meer info over de Drupal mogelijkheden leest u op de officiële website.

Uiteraard is ook onze eigen portfoliosite gebouwd met Drupal